SVT’s “nya” öppenhet: Se men inte röra

Både SVT och SR är föredömen när det gäller att göra sina program och övriga redaktionella alster tillgängliga. RSS, podcast och streaming video är självklarheter. Och i juni i år så lägger SVT ut delar av sin produktioner på Youtube. Bra, bra. Och bra att de båda alldeles nyligen inlett samarbete. Bra. Och bra att aktuellt nu “släpper in tittarna i arbetet“, som DN idag skriver.

Men “släpper in”?

En något förivrad bloggare länkar till DN-artikeln med orden: “Aktuellt blir nyheternas 2.0 med storsatsning på webben och nytt tänk“.

Ja, låt oss hoppas det men ännu så länge har vi inte sett några som helst ambitioner från SVT att låta publiken; tittarna och besökarna, få vara med och bidra. Vilket ju är lite av essensen av web 2.0. Publiken kan fortsätta att skicka mail till redaktionen i förhoppning om att åtminstone få vara med lite och påverka. Och möjligheter att vara med i den nu tämligen stendöda chatten, finns ju också, men senaste inläggen var i februari i år.

DN skriver att “aktuelltchefen Eva Landahl talar om “en öppenhet som saknar motsvarighet i svenska medier””. Och citeras:

“Jag får massor av mejl om varför vi tog upp det ena men inte det andra. Genom den här satsningen öppnar vi redaktionen och redovisar hur vi tänker. Vi brottas ju dagligen med inbördes konfrontationer och svåra avvägningar, men vi är sakliga och opartiska och vi tål en granskning.”

SVT sägs kalla sin satsning för “Öppen redaktion” och ska lanseras på nya sajten Aktuellt.se.

DN skriver vidare att “det återstår dock att se hur pass öppen redaktionen blir. Eva Landahl, som avgör vilket material som får läggas ut…”

Vi har förstått att SVT plockat idéerna från stora redaktioner i USA, där DN skriver att “ flera nyhetsankare videobloggar om sin arbetsdag fram till sändning. Vissa redaktioner lägger rent av ut sina morgonmöten på webben helt oredigerade. Ett grepp som Eva Landahl också var inne på, men då sa redaktionen stopp.”

Att låta läsarna få inblick i det redaktionella arbetet är skåpmat för jänkarna. Där satsar man nu på att utnyttja sin publiks vilja att våra med och skapa det redaktionella arbetet.

I princip alla normalt funtade journalister där har sin egen blogg, som de anser vara ett viktigt verktyg i sitt arbete. Vanligt är att där lägga ut synopsis till sina artiklar, program och liknande, för att utveckla alstret i samarbete med läsarna. Bloggarna från publiken har självklart också bjudits in att kommentera och relatera till det som publiceras på webben. I en del fall har utyrmmen helt ägnats åt publikens alster. Några har t o m gått så långt som att bjuda in sin publik att delta i de redaktionella morgonmötena, med mycket gott resultat. I dessa fall så menar man att det inte går en dag utan att man plockar in något som kommer från publiken.

Läs även Martin Jönssons inlägg: “Det räcker inte att Alfredius slänger slipsen

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 Responses

  1. Du har helt rätt och kan nog till och med erkänna att jag bloggade lite förvirrat i morse. Tanken var att dra paralleller till webb 2.0. Nu återstår det att se hur mycket vi “vanliga” får vara med och påverka.

  2. Får se om de taggar ner censuren nu då. Lär väl inte hända, de lär väl bara ta upp politiskt korrekta ämnen i Aktuellt. Vore iof rätt skoj att se dem sitta och diskutera “Ok, hur ska vi ljuga ihop den här storyn? Vi döljer vilka som begick brottet men se till att notera att alla var svenska medborgare, även de tre som bara har temporärt uppehållstillstånd.”

    Men som sagt, de lär väl bara täcka “nyheter” som att finska folket rasar mot att priset på vodka går upp 2 kronor eller svenska folket känner sig kränkta för att priset på snus går upp.

  3. […] 18 maj skrev jag själv ett inlägg som kommentar till Aktuellts ovan nämnda schackdrag: “SVT’s nya öppenhet: Se min inte röra” och jag håller fast vid min ståndpunkt – “öka interaktiviteten”! Enligt min […]

  4. […] skrev jag ett blogginlägg på temat med rubriken: “SVT’s “nya” öppenhet: Se men inte röra” i vilken jag kunde konstatera att publiken bjöds in för att på behörigt avstånd […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: