Webb-TV – starkaste trenden 2007

“Webb-TV – starkaste trenden 2007”. Så löd rubriken till den video-release vi släppte live på scenen under Trendgalan tidigare idag. Releasen syftade till att informera marknaden om att företag nu även kan kommunicera i rörlig bild med Newsdesk PR-verkyg.

Antagandet att webb-TV är den “starkaste trenden” stödde vi på alla de rapporter om hur kraftigt och brett såväl produktion som konsumtion av rörlig bild har ökat detta år.

Efter att ha klivit av scenen och slagit mig ner i de mjuka salongsfåtöljerna, såg jag några olästa inlägg om just webb-TV-trenden i min RSS-läsare. Två av dem var från DN Ekonomis nätupplaga. Ett om hur tuff konkurrensen har varit och är för TV-produktionsbolagen, och hur små marginalerna är. Men att hoppet står till bl a webb-TV. Och ett annat om hur den “tyska mäklarsajten Immobilienscout 24 lanserar webbteve som komplement till sina bostadsannonser”.

Beträffande det tuffa klimatet för produktionsbolagen, så avslutas artikeln med lite ljust i tunneln för produenterna ifråga. Och inte helt oväntat så är det just “rörlig bild på nätet”, webb-TV, som står för förhoppningarna. Pär Sundborg (vd för OTW som ingår i Forma Publishing Group) får uttala sig:

– Totalt sett kommer efterfrågan på rörliga bilder att öka enormt. Rörlig bild är det starkaste känslomediet som finns. Det är självklart att det kommer att vara en huvudingrediens på webben framöver. Och även om teve säkert passerat sin peak som medium så kommer teveindustrin att fortsätta beställa produktioner, säger han och tillägger:

– Tidigare har produktionsbolagen varit begränsade till ett litet antal betalande kunder i landets tevekanaler. Fram­över öppnas helt nya vägar för produktionsbolagen att tjäna pengar, både genom att äga egna titlar och sälja till nya kunder.

Artikelförfattaren väljer också att konstatera att internetannonseringen gick om teveannonseringen under oktober månad enligt statistik från IRM.

Beträffande det andra exemplet på webb-TV-trenden; den tyska mäklarsajten, så har den nu gjort det möjligt för spekulanterna att gå husesyn med hjälp av sajtens webbteve. Artikelförfattaren i detta fall menar att “tyskarna är Europas flitigaste webbteve-tittare, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat”, men att ingen annan av tysklands bostadssajter hoppat på den förmodade trenden.

Större bostadssajter i Sverige har en bit kvar. Här får man nöja sig med sk VR-filmer med 360 graders vy. Däremot blocket har ju lanserat sin video-tjänst sen länge.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: