Snälla – du får köpa prylen för 199 kr (värd 299 kr) om du läser tidningen

Hanna Dunérs artikel i SVD.se, “Inte bara tidningar”, är slående, tycker jag. Jag har faktiskt väntat på att någon ska skriva om denna dråpliga företeelse att plasta in tidningen tillsammans med någon pryl eller liknande för att få någon ska köpa dem, tidningen alltså.

När jag jobbade med tidningar och tidskrifter för tio år sen, så var detta ofta förekommande. Redan då. Desutom så gjorde man detsamma med prenumerationserbjudandena: “Snabbhetspremie! Prenumerera på 6 nummer av XXX för bara 199 kr och du får en fällkniv på köpet (värd 299 kr). Jo, det var exakt så man ville att de potentiella prenumeranterna skulle tänka: “Men va fan… då tjänar jag ju 100 spänn (läs “sparar”) och får blaskorna helt gratis.”

Men det var ju bara halva sanningen. Faktum var att fällkniven inte alls var värd 299 kr. Det var ett rekommenderat utpris som ingen någonsin hade sålt kniven för. Faktum var att denna kniv överhuvudtaget aldrig såldes i butik, utan endast hängde med som en add-on. Kniven köptes in för 19,90 kr. Vilket gjorde att man fick 179,10 kr för tidningarna. Vilket i och för sig inte blev särskilt fet på. Affären låg ju i annonserna. Och upplagan var ju avgörande. Vilket också framgår i Hanas artikel. Så avgörande att man som oftast försökte hitta en back-kanal i vilken man prånglade ut tidningarna helt kostnadsfritt utan att för den skull sänka värdet på tidningen ifråga.

Om man hårdrar alltihop så är många tidningar i situationen “snälla – du får grejer värda mycket mer än du betalar för, bara du barmhärtigar dig att bläddra lite i den tidning som följer med i köpet”.

Nu väntar man bara på den undersökning som faktiskt visar att ingen läser själva tidningen, än mindre kollar på annonserna, efter att ha rivit upp plasten och plockat ut den pryl som faktiskt var skälet till att man köpte tidningen…eller förlåt…prylen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: