Youtubes “citizen news vlog” förvirrar

Youtubes “redaktion” för News & Politics har expanderat och nyligen startat ytterligare en vlog “Citizen News“. Avdelningen News & Politics har sen tidigare en vlog: “Citizen TubeYoutube’s political vlog“. Sistnämnda blogg har som jag förstått det en redaktör som plockar upp godbitar ur det enorma flöde som laddas upp på Youtube.

Olivia – hon som snackar på videon ovan och som ska ansvara för Citizen News – blir redaktör för vloggen ifråga.

Det som förvirrar är skälet till att Youtube gör detta? Vi har ju redan “editor’s picks” på “featured News & Politics”? Och avdelningen i sig ger oss besökare en beskärd del av vårt behov features inom politik och nyheter.

Min tro är att Youtube vill uppmana alla hugade att själva starta vlog’s. Vilket lär öka youtube’s räckvidd och trafik även fortsättningsvis.

Vi har ju förstått att Youtube’s aprilsiffror var i hästväg: fyra miljarder strömmar och 74 miljoner unika besökare. En kraftig ökning från månaden innan dess. Och ytterligare distans till tvåan FOX Interactive Media med 329 miljoner strömmar och 21 miljoner unika besökare samma månad.

Om bara bråkdelen av denna trafik härrör nyhetsdelen, så är det anledning nog för världens TV-reportrar och -kanaler att vakna. Saker håller på att hända. “Citizen journalists” ges nya möjligheter. Och det lär inte bli de sista.

Personligen så är denna utveckling av särskilt intresse, då vi på Newsdesk också jobbar med nyhetsmaterial direkt från källan; inte från medborgare i allmänhet, men från företag, myndigheter och organisationer.

Läs också Olle Lidboms Vassa Eggen notis om detta. Och även Beta Alfas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: