Socialt Ikea skapar ny relation med marknaden

Med sociala funktioner på sina webbplatser, skapar allt fler företag (goda) relationer med sin marknad. Nyligen sprang jag på Ikeas satsning – IKEA.SE/TV som presenteras:

“Inredningstips för alla. Av alla. Hej och välkommen hem till alla! Bli medlem och inspireras av hela Sveriges inredning – eller låt hela Sverige inspireras av dig! Varje vecka visar vi en ny film här intill. Kanske din?”

Och därefter som svar på vad IKEA.SE/TV egentligen är, så förklarar man det med tre symboler med därtill hörande texter: “filma/foto, publicera, diskutera”.

Namnet ger ju först sken av att detta är en vanlig webb-tv-funktion. Men snabbt förstår man att IKEA valt den lite mer sociala anfallsvinkel som så många andra företag valt.

Här finns de klassiska “funktionerna” för användargenererat innehåll. Du laddar upp såväl video som bild; kategoriserar dem samt adderar nyckelord som sedemera skapar ämnesmoln. Självklart kan de som kikar även bedöma filmerna i skala 1-5 och kommentera dem. De kan förstås också sprida materialet vidare via de klassiska sociala nätverken, samt embedda video-klippen exempelvis i sina bloggar. Alla som vill publicera får ett konto. Och de ev fanatiker som gillar någons inredningstips kan prenumerera på dem som RSS.

Men ungefär där tar de sociala funktionerna slut. Interaktionen användarna sinsemellan är försumbara. Och när man beskriver IKEA.SE/TV med ord som “diskutera” så anser jag det vara en kraftig överdrift. Men det kanske är irrelevant. Det som är intressant är det relativt nya och kraftfulla sätt att skapa relation med sin marknad. Förmodligen har vi bara sett början på hur företag anammar de sociala webbaserade funktionerna i sin kommunikation.

Andra bloggar om: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: