“Sveriges bästa PR” – Ny bok från upphovsmannen till “Stora PR-boken”

Peter KarasziI ett nyligen publicerat inlägg -“Stora PR-boken är död – länge leve Stora PR-boken“, raljerade jag en smula över dess inaktualitet. Och undrade samtidigt var Peter Karaszi, redaktören tillika en av författarna till boken, egentligen hade tagit vägen.

En kommentar kom snabbt från Kapstaden, Peters hemort sen några år tillbaka:

“Beträffande “Stora PR-boken” kan jag informera herrarna om att den visst betraktas som relativt ny! Den är “bara” fyra år gammal och fortfarande populär på utbildningsanstalter o likn. (Kolla övriga titlar och se hur gamla de är!) Dylika fackböcker har lång livslängd, min tidigare “Använd Media” levde i 10 år. Och jo, vi har fortfarande många beställningar på “Stora PR-boken” – i år fler än förra året, faktiskt!”

Jag häpnar fortfarande över ovanstående faktum, men bugar ödmjukt med hatten i hand.

Det som dock fångade min uppmärksamhet var Peters nya verk: “Sveriges bästa PR” som han kort beskrev i ovan nämnda kommentar enligt följande:

“Låt mig trösta de som törstar efter ny svensk litteratur om PR att jag arbetar på ett nytt verk som kommer att heta “Sveriges bästa PR” (blygsam som vanligt:-). Utkommer i vår. Landets bästa marknads-PR-case, pedagogiskt presenterade.”

Jag bad genast om “inside information”. Och så här löd den i ett e-post brev:

”Sveriges bästa PR” blir en samling av landets bästa PR-case de senaste åren. Målet är att ta läsaren ”bakom kulisserna” och visa hur man skapar fantastisk PR som leder till konkret affärsnytta. Casen ska vara utförliga och förklarande så att läsarna förstår hur konsulterna och kunden har tänkt och kan ”replikera” det i sitt eget PR-arbete. Jag har valt ut 21 case som nu är under produktion, skrivna av projektledarna för respektive case på olika PR-byråer; Alla case har nominerats till, eller vunnit, Spinn. Jag svarar för ett case och är redaktör och håller ihop alla texter och ser till att de blir enhetliga och av hög kvalitet. PK Förlag AB i Stockholm kommer att ge ut boken. ”Sveriges bästa PR” kommer att ges ut i april/maj 2009 (jag är noggrann och petig i alla led och därmed blir produktionsprocessen lång).

Jaha, blir det en skrytbok för inbördes beundran då? Inte alls – det är min största mardröm. Lyckligtvis har jag full redaktionell bestämmanderätt och kommer att se till att texterna ”avproduktifieras” och ”avbyråfieras” och att perspektivet dessutom blir kundens, inte byråns. Jag har alltid varit mån om att skriva pedagogiska och praktiska handböcker som läsarna kan inspireras av, och framför allt lära sig av. Det kommer att blir praktiska och mycket konkreta ”Notera att”-tips, goda råd, faktarutor om exempelvis word-of-mouth, brainstorming, storytelling, mediesamarbeten m m – sådant som icke-PR-proffs vill lära sig om. Boken skrivs inte för PR-proffs som redan kan allt detta utan för en större grupp av personer som kan litegrann eller ingenting om PR men gärna vill lära sig mer (t ex en informatör på en förening eller en marknadschef för ett medelstort företag).”

Andra bloggar om: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: