SEO PR – i skuggan av socialt fokus

Tidigare idag skrev jag ett inlägg om att “få videor sökoptimeras” (och även en release) med inspiration från en pressrelease från Iprospect. Strax efter läste jag Jesper Åströms, på Halvarsson & Halvarsson, inlägg: “Sökmotoroptimering är en avgörande fråga för PR-byråerna“.

Jesper är säkert också förbryllad och i viss mån beklämd över att företag är så dåliga på att sökmotoroptimera just videor, men det ska jag låta vara osagt. Men av hans inlägg, förstår vi åtminstone att han är förbryllad över att så många företag fokuserar sig på att nå ut i sociala media och sociala nätverk, på bekostnad av att se till att de optimerar sitt material för sökmotorerna.

“Google används av i princip alla de 77% av Sveriges befolkning som har tillgång till Internet. Det är hit personer vänder sig för svar på sina sökningar efter information. Webbplatsen har med åren fått en minskad betydelse som förstainstans för information. Denna utveckling ger sig tillkänna genom de minskade besöksantalen på mängder av webbplatser runt om i vårt avlånga land.
”, skriver Jesper och ger oss några tips på hur han skulle göra:

“Jag skulle först fundera kring vem jag vill att det ska möta, vilken typ av person detta är samt om i vilket tillstånd jag vill träffa personen. Därefter utformar jag mitt blogginlägg med rubriker, länkar till andra relaterade inlägg, innehåll och betoningar. Om jag vill nå flera olika personer i flera olika situationer så delar jag helt enkelt upp inlägget i flera mindre inlägg och optimerar dessa inläggen utifrån vad jag tror att den potentiella användaren kan söka efter. På så sätt möter jag min användare och gör dessutom innehållet relevant för personen. Först därefter lägger jag upp RSS-flöden i friendfeed, jaiku och facebook eller genom mitt sociala pressrum eller blogg eller vad nu min kanal of choice kan tänkas vara.”

En av de extremt få byråer som satsar på SEO PR är Iprospect som valt att, efter en amerikansk modell, ha ett eget affärsområde för detta. Och mycket riktigt; om du söker på Google på “SEO PR” så hamnar Iprospect överst. På fjärde plats kommer Newsdesk och lite längre ner Jespers inlägg ovan 😉 Man kan även konstatera att det bara är IProspect som köpt sökorden “SEO PR” i Adwords (laddar man om sökningen så poppar dock ett och annat företag upp också typ varannan eller var tredje gång)-

Värt att notera är att Newsdesk utgör en viktig del i IProspects strategi för SEO PR, då Newsdesk lever upp till många av de kriterier som krävs för att nå högt i sökmotorerna.

Så här skriver IProspect om sin SEO PR:

“SEO PR handlar om att optimera sina pressreleaser så att de i första hand uppnår framträdande placeringar i sökmotorernas nyhetssektion, i andra hand indexeras och driver trafik genom de organiska resultatlistorna, d.v.s. sökmotorernas webbsök. iProspect ser här till att pressreleaserna optimeras samt publiceras via distributionskanaler.”

Jag vågar påstå att de jobbar lite annorlunda än Jespers rekommendation, och att det faktistkt handlar om lite “teknik” också, inte bara innehåll. Men annars överlappar deras rekommendationer varandra.

Nu fattas alltså bara intresserade företag… 😉

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 Responses

 1. Självklart handlar det om teknik också. Men tekniken är enkel i sammanhanget. Det handlar om att göra på rätt sätt. Eller… snarare handlar det om att inte göra på fel sätt. Tekniken har som jag skriver således en mindre betydelse än innehållet.

  Huvudbudskapet i mitt inlägg är att det handlar om att skifta perspektiv. Sorry om det inte gick fram. Börja först att tänka vem du vill nå. Möt därefter den sökaren med hjälp av ditt innehåll. Det kan vare sig teknik eller tjänst skapa åt dig.

  Hur innehållet ska utformas får testas fram.

  Mr Ogilvy snackade ju om “Begin with the end in mind”. Jag menar att vi bör “Begin with the searcher in mind”.

  //Jesper

 2. Intressant. I den traditionella världen har man jobbat med “masskommunikation” eller som man lite elakt säger “Spray and pray”. När den metoden nu kommit på skam så har man jobbat med “targeting” med utgångspunkt från mer eller mindre genomarbetad “research” för riktad kommunikation. Där är vi idag. Men nu glider vi också emot system där avsändaren helt koncentrerar sig på budskapet; vad vill man säga till ungefär vem eller vilka; och så låter man systemen hitta målgruppen – on demand. Som exempelvis Google Adwords.

  När du skriver: “Börja först att tänka vem du vill nå. Möt därefter den sökaren med hjälp av ditt innehåll. Det kan vare sig teknik eller tjänst skapa åt dig.” Rimmar ditt resonemang med system som Google Adwords och liknande?

 3. Självklart är AdWords, AdSense och alla andra kontextuella annonsprogram som erbjuds genom TradeDoubler, Google m.fl. oerhört intressanta.

  Du gillrar en fälla i din fråga som jag gärna trillar ner i. Den sociala pressreleasen är nämligen ett mycket bättre redskap än riktade annonser i det här sammanhanget. Varför? Jo, för att den går att anpassa till fler kanaler och lämpar sig således bättre för budskap. Dessutom är den i sin natur utformad för dialog vilket också är – som jag skriver i mitt inlägg – avgörande för hur effektiv du är i din kommunikation.

  Men då pratar vi kanaler. Begin with the searcher in mind. Utforma ditt innehåll därefter. Välj därefter rätt kanal, metod mm mm.

  //Jesper

 4. Vi gillar så klart skarpt hur Newsdesk fungerar i SEO-sammanhang. Men var kommer journalisterna in i bilden. Ni ska väl inte slänga ut dem, eller? 🙂

  /matti

 5. @Matti, nej för fan; journalister är vår/er kärnmålgrupp. Det är fortfarande bara dem som kan bli medlemmar på Newsdesk, etc (något som jag förvisso själv ifrågasätter titt som tätt). Vi kommer fortsätta att jobba stenhårt på att de får tillgång till den information som släpps från privat och offentlig sektor på effektivast tänkbara sätt. Don’t worry.

 6. […] för att ha möjlighet att arbeta online idag. Kristoffer Björkman på Newsdesk kommenterade detta i ett inlägg och nämnde iProspekts SEO PR som en produkt som kan lösa detta. Enligt min mening räcker det […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: