Pressrelease plockades upp av annat företag och blev annons

Allt flyter ihop. Inget är som förr. Inte sant? För ni såg väl annonsen på sid 3 i Dagens Nyheter idag? “Grönt ljus för Norsk Torsk från Barents hav.” Och så: “Du har säkert läst spaltkilometer om den utrotningshotade torsken. Men det gäller inte all torsk. Världens största bestånd av torsk finns i Barents hav och den får nu grönt ljus från Världsnaturfonden*.”

Nu undrar ni vad det är som är så märkvärdigt med detta. Men som ni ser så avslutas meningen ovan med en stjärna (*). Och läser man vad som menas med stjärnan (*) så står det att läsa: “Konsumenterna kan äntligen med gott samvete välja torsk från Barents hav, skriver WWF i sin pressrelease.”

Pressreleasen blev en annons

Av detta kan man konstatera att en organisation, i detta fall Norsk Fisk, har gjort en annons av en annans organisations pressrelease.  Detta är i mina ögon ganska anmärkningsvärt och inte minst intressant. Det är inte så att jag är negativ till det, bara förundrad. För ett pressmeddelande är väl avsett för media, för att de i bästa fall ska tycka budskapet är intressant och göra någonting utav?

Nja, den skeva inställning har åtminstone Newsdesk lämnat bakom sig för många år sen, och av den anledningen valt att göra pressinformationen tillgänglig för alla som är intresserade och har inflytande på företagens marknad; d v s alla som uttrycker sig i någon mening. Även om vi fortfarande anser vanliga journalister vara våra viktigaste användare.

Så varför envisas man med att kalla det “pressinformation”, “pressmeddelanden”, etc? Newsdesk gör det för att marknaden vill ha det så. Och jag gissar att marknaden gör så för att de fortfarande anser att “pressen” har störts inflytande på deras marknad, och kanske inte kikar på informationen om den inte är adresserad till pressen. Vilket jag inte håller med om, och därom tvistar de lärde.

Men om vi kikar på fallet ovan, så har pressreleasen plockats upp av en organisation, använts till en annons, som med stor sannolikhet givit visst inflytande på marknaden. Pressen har inte varit i närheten av releasen ifråga, med undantag från att ha sålt en annons, för att indirekt framföra dess budskap.

Med andra ord så har WWF lyckats skapa goda relationer med sin marknad med sin pressrelease, i en annons, utan att ha betalt ett öre… Ja, ungefär så ser dagens medielandskap ut idag, en liten liten del av det.

Och när vi ändå är inne på ämnet upp-och-ner-vänt medielandskap, så kan jag passa på att nämna ett annat exempel som jag tänkt blogga om länge, men aldrig hunnit. Men nu så…

För ett tag sen följde en annonsbilaga av och i viss mån om Gräv09 med ett nummer av Journalisten. Inget konstigt med det. Men det som fångade mitt intresse var den enligt lag tvugna texten som anger vad det är för typ av bilaga: “Denna annonsbilaga är en journalistisk produkt gjord av Gräv09”.

annons en journalistisk produkt?

Är det inte ganska paradoxalt med att en “annonsbilaga” är en “journalistisk produkt”? Jag förstår vad som menas; att annonsbilagan är gjord som en tidning av journalister. Men jag har aldrig tidigare sett detta uttryck tidigare.  Att göra annonser iform av artiklar och annonsbilagor iform av tidningar är ju inte särskilt nytt. OTW kallar det “redaktionell kommunikation”. Men är det en “journalistisk produkt”? Om svaret är “ja”. Vad är då en vanlig tiding? En “journalistik produkt” förstås. Men vad skiljer dessa två? Ja, ungefär så ser dagens medielandskap ut idag, en liten liten del av det.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

7 Responses

 1. […] Pressrelease plockades upp av annat företag och blev annons […]

 2. Det är därför Pricerunner inte har ett pressrum längre – i vårt nyhetsrum finns information som är tillgänglig för alla, konsumenter, konkurrenter, e-handlare och journalister så klart.

 3. Och vi strävar också efter att få bort ordet “press” framför “information”, “rum”, etc. Men när vi skred till verket för några år sen, så ville företag inte arbeta med oss, för de ville nå “pressen”. Vi försökte förklara att “pressen” inte bryr sig om vad informationen kallas, utan snarare nyhetsvärde, källa, etc. Det är t o m så att prefixet “press” kan skrämma bort pressen – paradoxalt lnog.

 4. Just Pricerunner är ju ingen “neutral” plattform som jobbar för konsumentens bästa. Detta borde framgå då Newdesk lätt kan “smittas” och skada sin trovärdighet. Pricerunner är en kommersiell kanal med subjektiv affärsidé som lyfter fram de produkter från de kunder som betalar bäst.

 5. Mr Manolo, tack för kommentar, men jag fattar inte riktigt vad du menar?
  Om jag förstod Stefan rätt så strävar de efter att tillgängliggöra sin information till alla som är intresserade av den, inte bara pressen, både på sin egen webbplats, och i många andra sammanhang.

  Och min poäng är att Newsdesk strävar efter samma sak, men för alla organisationers och företags räkning. Däremot så värnar vi särskilt om de professionella berättarna; journalisterna, m fl. För att försöka se till att de får tillgång till dessa organisaioners och företags information på ett effektivt sätt.

  Tycker du att vi gör något galet?

 6. dojan; Jag har fått en del kommentarer om att det borde kallas pressrum, bara för att “pressen” ska hitta dit!

  Mr Manolo; Tråkigt att du fått den uppfattningen, för det är inte så vi jobbar. Det långsiktigt hållbara är att ha konsumenten i främsta rummet och vi är transparenta med hur det kommersiella upplägget ser ut. Gå in på vår sida och läs “Om Pricerunner”. Tack.

 7. dojan; Ja, precis så menade jag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: