Dagens ungdomar – morgondagens bödlar av pappersmedia

Anna Serner, VD på TU, skrev nyss ett intressant inlägg i debatten om ny och gammal medias vara eller icke vara i framtiden. Om jag tolkar Anna rätt så menar hon att det är långt ifrån säkert att ungas mediavanor följer med upp i åldrarna. Bara för att de är flitiga användare av social media idag, så behöver det inte betyda att de är det när de blir äldre. Kanske snarare tvärtom?

Anna skriver:

“Hade man frågat unga för 10 år sedan om de läste en morgontidning eller tänkte prenumerera på en var svaret ofta nej. När de kommit in i familjelivet (inte längre ensamhushåll) och fått fast inkomst så blev de ändå prenumeranter. Naturligtvis kommer inte alls lika många av dagens unga bli det, men att tro att unga ska veta sina prioriteringar om 10 år är inte realistiskt. Frågar man dem idag vilka kommunikationskanaler som de INTE tror på i framtiden så svarar 85% mikrobloggar (Twitter, bloggy).”

Nej, det är ingen som exakt vet hur dagens ungdomar kommer att förhålla sig till media om tio år, kanske allra minst ungdomarna själva. Därför känns ju frågan om de då kommer att mikroblogga  eller inte, väldigt irrelevant.

Vad vi däremot vet, är att vi människor till stor del är en frukt av vår omgivning, och att vi i mångt och mycket formas som unga. Om ungdomar växer upp med en morgontidning vid frukostbordet, så finns det en del som talar för att de kommer fortsätta med det i viss mån. Om ungdomar istället växer upp med socialmedia så finns det en del som talar för att de fortsätter med det.

Vad jag ser just nu är en pågående mediaevolution tillika mediarevolution som framför allt ungdomar tagit till sig med hull och hår. En evolution där framför allt ungdomar vallfärdat till det webbaserade sociala mediet, bl a på bekostnad av tidningsläsning. Den revolutionen lär med största sannolikhet inte resultera i att dagens ungdomar kommer läsa morgontidningar oavsett kanal om tio år, utan snarare fortsätta på den väg de slagit in på.

Därför tror jag att de som idag försörjer sig på morgontidningar av traditionellt snitt bör agera snabbt och kraftfullt. För dem kommer nämligen dagens ungdomar bli morgondagens bödlar. Tid att “sansa sig”, i den bemärkelsen Anna menar,  lär inte finnas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 Responses

 1. Du har rätt att tiden är knapp, och att det krävs kraftfulla åtgärder att ställa om affärsmodellen för tidningarna. Men jag menar att debatten om papperstidningens död bör sansas. För precis som du skriver så formas man av sin omgivning och faktum är att dagens ungdomar är uppvuxna med en morgontidning. Dessutom är de uppvuxna i en digital tidsålder. Jag tror att man därmed kan tro att ett antal, men långt ifrån alla, av dessa kommer vilja ha tillbaka morgontidningen igen.
  Papperstidningen kommer inte dö alltså.

 2. Vi båda kan ju bara spekulera. Men jag vill inte hålla det för otroligt att papperstidningen faktiskt kommer till 90% att försvinna. Inte över en natt. Men från en generation till en annan. Kanske 10-20 år kvar.
  Värdet av dagstidningen i papper bygger nämligen nästan uteslutande på vana och tradition.
  Jag tror att de kraftigt vikande upplagorna för dagstidningar i USA, där just det sociala medierna kommit särskilt långt, bara är början av en tydlig trend.
  Men – nog om det – låt oss se vad som händer 🙂

 3. Papper behöver ju inte bara vara morgontidningar. Min 4-åring älskar Bilsport Junior över allt annat. Men min 8-åring hänger på KP-webben. Så 50% är min gissning 🙂
  /matti

 4. Matti; någoting säger mig att din 4-åring inte kommer hänga över pappret när han/hon blivit tonåring.

 5. […] Björkman, grundare av Newsdesk, svarade redan samma dag att även om man ska ta det folk säger om sina vanor om tio år med en nypa salt, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: