Se upp Ebay – här är Facebooks nya e-handels applikationer

Facebook är nu inte bara ett självklart sätt för företag att marknadsföra sig utan även en möjlighet sälja sina produkter på. Nya applikationer från tredje part har gjort att affärerna redan är i full gång. Procter & Gamble’s Pampers sålde slut på  1.000 “Cruiser-blöjor” på mindre än en timme. Med ca 200.000 fans är det bara början.


Facebook. Facebook. Och ännu mer Facebook. Utan överdrift handlade halva och nyligen avslutade Social Media World Forum i London om hur PR- och marknadskommunikatörer kan och kommer att kunna använda Facebook som kommunikativ plattform. När nyheten om att Facebook.com passerat Google.com i antal besök i USA, spred sig under konferensens första dag, blev hysterin kring företaget närmast total.

En av talarna, Trevor Johnson, strategi- och planeringschef på Facebook, berättade att deras “huvudsakliga fokus är att organisera den sociala kontexten”, och menade att om kommunikatörer på företag ska få ut något av denna kontext så måste de själva socialisera sig med den, och uppmanadealla kommunikatörer i publiken “Webben har blivit social. Den sociala rörelsen har förändrat allting. Och om du vill kan du också bli social men då måste du engagera dig”.

Insikten av detta har resulterat i att företag fullkomligt vallfärdar till Facebook för att etablera fan pages, vilket nu anses vara det bästa sättet företaget att möta sin publikpå där (i jämförelse med Facebook Groups), men för somliga t o m det bäst sättet överhuvudtaget. Jag har inte lyckats finna någon siffra på exakt hur många företag som skapat “fan pages”, men det skulle inte förvåna mig om det rörde sig om miljontals. Däremot kan jag säga att jag är en av de 1.568 fans som är medlemmar i HOW MANY FAN PAGES ARE THERE DAMNNIT?!?!” med missionen att försöka ta reda på exakt hur många “fan pages” det finns på Facebook.

Möjligheterna att påverka sin “fan page” som företag är ganska stora, men fortfarande inte “bananas”, d v s det sker inom givna mallar. Med utgångspunkt från Facebooks öppna API producerar tredje part en radda mer eller mindre kreativa applikationer för allehanda önskmål. Den senaste i raden är en e-handelslösningen “SocialShop” från BigCommerse, vilket ger företag möjlighet att också sälja sina favoritprodukter och/eller tjänster på sin sida.

Så löjligt enkelt att det verkar som vilken liten kvartersbutik som helst kan öppna upp sin butik även på Facebook. TechCrunch skriver:

Merchants just have to add the application to their page, enter their store URL and then choose which products they want to display on the page. The retail platform will show up in a “Shop Now” tab on the page, and allows visitors to share products with their friends Facebook users can then click on a product to learn more but in order to buy the product they will be taken away from Facebook to the merchants store (which is also powered by BigCommerce).Vad sa ni nu då…Ebay?


8 Responses

 1. […] även om e-handelsapplikationer på Facebook hos Kristofer […]

 2. […] Se upp Ebay – här är Facebooks nya e-handels applikationer- Butik 2.0 kommer till människorna. Människorna kommer inte till butiken, som hos Ebay. […]

 3. Jätteintressant och uppdaterat inlägg! Hur går det till vid själva köpet tro? Online payment? Finns möjlighet att lagra kunduppgifter? Vet du något mer om det?

  • Tack för att du ville läsa. Jo det finns många betallösningar för denna typ av e-handel på Facebook. Läs bl a om den PayPal erbjuder: http://url4.eu/1yprS. I annat fall så vet jag inte så mycket mer om e-handal på just Facebook. Inte riktigt min påse 😉 Men intressant. Komplettera gärna med mer info här, om du hittar någon.

 4. […] Se upp Ebay – här är Facebooks nya e-handels applikationer « Newsdesk PR 2.0 […]

 5. Jag tror att det tar max två år innan det är en standard för alla konsumentvarumärken att arbeta med Facebooks verktyg som Fan Pages, Connect (mkt viktigare) och hänga på apps på dessa. Big Commerce är ett sådant exempel.

  Första steget är förslagsvis att ta bort inloggningsförfarandet. Även en helt öppen sajt BÖR uppmuntra besökaren att ‘logga in’ med FB Connect. Det ger nämligen ovärderlig besöksdata.

  Jag tror dock inte att Facebook slår ut eBay. Allting tar längre tid än man tror. Däremot kommer alla köra parallellt. Finnas i så många kanaler som möjligt. Inte minst för att det tar tid innan kundernas beteende förändras. En klassiker inom online….

 6. Jacqueline, Det är alltid vanskligt att sia om hur lång tid det kommer att ta. Men så som vi idag ser FB utvecklas börjar man nästan tro på riktigt att FB blir nya internet; istället för att skapa sin hemsida på egen domän på webben, så lägger man den på FB. För om det är så att målgruppen är mer på FB än på övriga webben, så…
  Detta kommer förmodligen aldrig att ske, då webben, med alla dess tjänster, som helhet blir ju allt mer social.
  Så – nej – FB kommer förmodligen inte slå ut eBay, men eBay kommer bli allt mer social, och förmodligen skapa FB-applikationer. Och vice versa. Det är så otroligt kul att få vara med om allt detta. Bara luta sig tillbaka och njuta av resan.

 7. Meget spennende utvikling hos Facebook.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: