Barn och föräldrar umgås på Facebook – istället?

En undersökning av Retrevo visar att 48% av föräldrarna i USA är kompisar med sina barn även(?) på Facebook. Retrevo – e-handelsplats för tech-prylar – är bara nyfikna på hur ungdomar använder sociala medier och vilka prylar som bäst kan tillgodose deras (och i viss mån deras föräldrars) önskemål och behov.

Men undersökningen har också blåst liv i diskussionen huruvida sociala medier konkurrerar med eller kompletterar den fysiska sociala kontakten med sina nära och kära. På senare tid har det framgått att den “moderna” föräldern försöker förverkliga sig själv på alla plan, som kärriär, utseende, intellekt, etc, inte sällan på bekostnad av kontakten med sina barn. Det är inte svårt att tänka sig att några kommentarer på Facebook skulle stilla föräldrars dåliga samvete i frågan, men heller inte omöjligt att samvaron på Facebook mellan föräldrar och deras barn skulle kannibalisera på den fysiska kontakten, kanske t o m tvärtom, stimulera till ökad fysisk samvaro. Jag satsar min peng på sistnämnda. Och kanske är det också det Retrevo tänker göra.

Intressant från undersökningen är också att bara 47% av föräldrarna talar med sina barn när de misskött sig. Många straffar istället sina barn genom att beröva dem det de förmodligen älskar mest: 22% av föräldrarna svarade att de skulle förbjuda dem att se på TV, 18% förbjuda dem att använda Internet och 12% att umgås i sociala medier.

Betträffande sistnämnda så skulle ju det i så fall innebära att de heller inte kan umgås med sina föräldrar där, men det kanske inte spelar någon roll då hälften av alla föräldrar i alla fall inte skulle prata med dem enligt undersökningen… Nu blev det snurrigt 🙂

One Response

  1. […] Barn och föräldrar umgås på Facebook – istället?- Inlåst på rummet ersätts med utlåst från social media. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: