Kritik mot Facebooks Sponsrade nyheter

Jag gillar inte Facebooks nya social ads i form av sponsrade nyheter. Lika lite som jag gillade deras första sociala annonsprogram “Beacon”. Frågan är om jag någonsin kommer gilla den typen av program. För jag har också svårt för Tupperwarepartyn. Och känner avsmak inför Buzz Agents.

Men vad har de gemensamt? Alla använder “vänner” som kommersiella budbärare. Och det gillar jag inte!

Facebooks nya sociala annonsprogram “Sponsrade nyheter” funkar som så att när dina vänner “gillar”, checkar in på, eller delar med sig av annan information från företag på Facebook, som också är anslutna till annonsprogrammet ifråga, så visas aktiviteten inte bara i dina vänners nyhetsflöden, utan även som en annons i spalten längst till höger.

Bild: InsideFacebook

Facebook säger sig ha testat detta under några månader, och menar på att det givit en massa mervärden till deras kunder (företagen) i form av ökad exponering och varumärkeskännedom.

Facebook hyllar sitt eget nya annonsprogram - Sponsrade nyheter

InsideFacebook skriver:
“Seeing that a friend has checked in at Starbucks is a much more compelling reason to visit than a standard advertisement telling a user to go get a coffee.”

Men vad säger användarna? Borde det åtminstone inte vara opt in på såna här program. Många menar det och somliga anser att Facebooks sponsrade nyheter just är en tam variant av det tidigare och så hårt kritiserade Beacon.

InsideFacebook fortsätter:
“Some users may not want their content turned into ads, and since there’s no way to opt-out or turn off Sponsored Stories, some protest should be expected.”

2 Responses

 1. Jag håller helt med dig! Jag tror att den här typen av “sneaky” annonsering kommer drabba Facebook väldigt negativt och jag ser allt fler runt om mig som stänger ner sina FB-konton helt eller åtminstone blir mycket försiktiga hur de använder dem och t ex inte använder Facebook Places som är kopplat till annonsprogrammet du beskriver ovan.

  Å andra sidan, många tycker det är besvärligt med flera olika tjänster och byter från Fourquare och Gowalla till Facebook Places. FB places har ju dock inte det spelelement som de båda andra har, med mayorships och badges, men det kan vara en tidsfråga eftersom det mycket tydligt har en effekt på användarbeteendet.

  Man kan också fråga sig om all exponering är bra exponering. Själv skulle jag nog aktivt undvika att checka in på t ex Starbucks om jag vet att de är med i ett sånt här program, eller helt undvika att gå dit (sen har de dåligt kaffe också… )

  • Tack för kommentar, Annika.
   Generellt sett är jag positvit inställd till Facebooks strävan att försöka finansiera sin verksamhet på ett sätt som passar ALLA inblandade. Något måste de ju göra. Och det kan ju bli problematiskt att försöka med “bidrag” likt Wikipedia, som i sig kan bli fel lite på vilka bidragsgivarna är och har för avsikter.
   Problemet är att mycket av de “program” de hittills presenterat inte gör det. Sponsrade nyheter inkluderad.

   Men men…något säger mig att detta kommer bli en storm i ett vattenglas. Några användare kommer säkert att bli förbannade. En fåtal kanske till och med startar en grupp; “våga vägra facebook” (paradoxalt nog på just facebook). En hel del kommer undvika en del av dessa lösningar. Det kommer bli lite buzz och badwill. Men majoriteten kommer svälja skiten, och fortsätta som vanligt. Deras liv ligger redan på Facebook, och det ska mycket till för att de ska ta sitt virituella liv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: