Sociala medier källa för 50% av journalisterna

Resultatet från PR Barometern Samhälle 2009 är sammanställt. 1300 journalister från Sverige, Norge, Danmark och Finland har fått utvärdera sina relationer med 39 olika organisationer inom offentlig sektor. Kontentan är inte iögonfallande: Journalisterna är överlag mest nöjda med presshanteringen hos intresseorganisationer, men trovärdigheten i informationen är störst bland utbildningsinstitutioner.

Det som dock var lite intressant var den sk “trendfrågan“. Inför varje genomförelse av PR-Barometen så tilläggs nämligen en fråga kring trender och liknande. År 2009 rörde trendfrågan användandet och medvetenheten av sociala medier som källa för publiceringen av artiklar. 222 svenska samhällsjournalister tillfrågades huruvida de har använt sig av sociala medier som källa till artiklar som de publicerat.

Det visade sig att hälften (50%) av de tillfrågade journalisterna i Sverige använder sig av sociala medier som källa till artiklar och nyheter. Där de traditionella bloggarna, Facebook och twitter i nämnda ordning, var de populäraste.

Trenden i övriga nordiska länder som undersökningen gjordes i är princip densamma. Minst användande av sociala medier finner vi bland de finska journalisterna.

Undersökningen verkar vara gjord av Aalund Business Research.

4 Responses

  1. […] Sociala medier källa till 50% av journalisterna […]

  2. […] Sociala medier källa till 50% av journalisterna […]

  3. […] Sociala medier källa för 50% av journalisternaRimligt, tänker jag. […]

  4. […] De som hellre väljer att se den sociala medieutvecklingen som hajp och värdelöst tjatter, ja de kan ju åtminstone erkänna att de olika fälten, de traditionella medierna och de mer nymodiga tvåvägsmedierna, faktiskt inte är två seperata fält, utan väl sammanflätade redan i detta nu. […]

Leave a comment