Iphone App – inte bara guld och gröna skogar

Oj, ännu ett svensk företag som utvecklat en Iphone App…  Och ett tillOch ett till... Har ditt företag inte utvecklat en Iphone App än? Var glad för det. Sannolikt hade ditt företag inte hunnit tänka ut en genomarbetad strategi för det, och resultatet hade förmodligen blivit kostsamt, på gränsen till en flopp. Men det är lätt att ryckas med. För det råder just ni lite dot.com-feber à la 2000-talet, sett ur det perspektivet att utvecklingen går så snabbt, att företag som vill hänga med, inte hinner eller har resuser för att fatta vettiga beslut, utan helt sonika kastar sig hals över huvud in i matchen.

Apple App Store har bara funnits i ett par futtiga år. Liksom Iphone. Men redan nu kan de miljoner och åter miljoner iphone-ägarna välja och vraka bland ca 140.000 applikationer som finns i butiken. Och det gör dem. I januari i år hade de laddat ner dessa applikationer ca tre miljarder gånger. Och Apple har dragit in miljarder kronor till sig och alla de som utvecklat applikationerna enligt en “generös” 30/70-regel. En kraftig ökning jämfört med fjolåret.

E24 skrev nyligen om “Svenskar som tjänar miljoner på Iphone”:

Idag existerar redan en rad svenska app-utvecklare som lyckats skapa succéer på den relativt nyfödda applikationsmarknaden. Ett exempel på en rejäl svensk framgång, mätt i antalet nedladdningar, finns i svenska Illusion Labs som skapat spelet Labyrinth. Det är en applikation där spelaren med gravitationsfunktionen hos Iphone balanserar en kula på ett labyrintbräde fyllt med falluckor, precis som på det gamla fysiska brädspelet. Enligt Illusion Labs har deras app laddats ner tio miljoner gånger och har över 300 000 användare varje dag.

För Illusion Labs har intäkterna från Labyrinth och deras andra spel lett till en vinst för det Malmöbaserade företaget på 18,7 miljoner kronor, enligt Sydsvenskans nätupplaga.

Enligt Anders Graffman, VD på din digitala kommunikationsbyrån Apegroup, som bl a utvecklat applikationer åt stora svenska aktörer som SF, Hemnet, Svenska Spel och Manpower, kan du som företag “med rätt applikation nå ut till kunder dygnet runt på ett enkelt sätt”.

Det är sant, men långt ifrån hela sanningen. För den är betydligt krassare. Det är nämligen bara en bråkdel av de applikationer som finns, som också används i någon närmare utsträckning. Den långa svansen beträffande antal och användning är enormt lång. Men oftast är det bara succéerna vi hör talas om. De överväldigande majoriteten av alla applikationer används i mycket begränsad omfattning. Och enligt gammal men uppmärksammad undersökning av Pinch Media visade det sig också att efter 30 dagar så hade 95% slutat använda de applikationer de laddat ner. Oavsett om de hade betalt för den eller inte. För det allra flesta företag så har detta resulterat i en mycket dålig affär.

Varför? För att de är för dåliga. För att de inte syns? Bra applikationer sprids som elden i Sahara. Medan dåliga sjunker i kvicksanden. Var därför glad över att du inte tillhör den stora majoritet av företag som lagt ner en försvarlig summa pengar på något som aldrig blivit annat än en flopp. Så innan du slänger dig över Iphone Applikationernas förlovade värld, ta ett djupt andetag och läs igenom alla de tips på hur, när, av vem, och varför man ska göra applikationer för Iphone. Det är gratis. Och kommer att spara dig mycket tid och pengar.

Detsamma gäller för så många andra sammanhang och situationer. Katy Howell på konferensen, Social Media World Forum i London, som jag nyss kommer ifrån, menar att det bara är 3,1% chans att ett genomsnittligt videoklipp på YouTube får 1.000 visningar, bara 0,3% chans att det får 10.000 visningar, och bara 0,001% chans att det får 100.000 visningar.

Du som vill gräva dig lite djupare in i Pinch Medias studie, kan bläddra dig igenom denna gamla men ändå intressanta presentation.

4 Responses

  1. […] Iphone App – inte bara guld och gröna skogarViktig postning från Kristofer Björkman. Vi kommunikatörer behöver förstå app-ekonomin, vad som fungerar och vad som inte fungerar. […]

  2. […] kan ladda ner olika svenska magasin som Råd&Rön, Internetworld och CapDesign. (läs också Kristofer Björkman, om iPhoneappar) Magnus Betnér kommer ut som Twitterambassadör, och ger oss samtidigt tips på hur en sociala […]

  3. Skapa en iPhone-app: Att göra eller inte göra……

    Viner piskan från cheferna på ert företag om att ni måste utvecka en iPhone-applikation? Det råder just nu en guldrush bland iPhone-apps – fast som regel är det inte mycket guld inblandat. NewsDesk PR 2.0 har skrivit en lång och läsvärd artikel om iPho…

  4. Skapa en iPhone-app: Att göra eller inte göra……

    Viner piskan från cheferna på ert företag om att ni måste utvecka en iPhone-applikation? Det råder just nu en guldrush bland iPhone-apps – fast som regel är det inte mycket guld inblandat. NewsDesk PR 2.0 har skrivit en lång och läsvärd artikel om iPho…

Leave a comment