Viktigaste journalistkällan borta när polisradion tystnar

Den 1 mars tystnar polisradion och därmed försvinner en av kvälls- och dagstidningsjournalisternas viktigaste källor, det erfar jag efter att ha pratat med diverse källor, däribland Polisen, som själva menar att det nya kommuniktionssystmet “Rakel” inte möjliggör avlyssning som tidigare.

Rikspolisen skriver i ett pressmeddelande att det nya “systemet är digitalt och ersätter cirka 200 gamla analoga systemen” och att “den nya tekniken kommer att förbättra kommunikationsmöjligheterna mellan aktörerna på ett betydande sätt samt vara krypterat. Detta innebär att systemet inte går att avlyssna av andra än de som är anslutna.”

Detta bör inte komma som ett dråpslag för journalister och nyhetsmedia, då skiftet varit känt sen långt tidigare, men bör ändå förändra deras situation markant. Inte minst kommer nyhetsbyråer som den gamla anrika Wighs News drabbas mycket hårt, då i princip hela deras verksamhet bygger på att avlyssna polisradion och sälja nyhetsstoffet till nyhetsmedia.

Det som har mer information i frågan får gladeligen kommentera detta inlägg.

13 Responses

 1. Rakel införs successivt över hela landet och det är lätt att förstå att polisen gillar att varken kriminella grupper eller journalister kan lyssna på deras kommunikation. Med tiden tror jag dock att polisen faktiskt kan få problem med detta, polisen är en myndighet som inte kommer att må bra av att bli totalt isolerad och avskärmad från samhället i övrigt. Tvärtom, insynen i polisens arbete borde redan dag vara större.
  Att sedan nyhetsredaktionerna får jättestora problem för sin blåljus-bevakning är självklart och ett stort bekymmer.

  • Tack för initierad input, Robert. Mycket uppskattat. Du har absolut en poäng i att polisen bör vara mer transparent. Å andra sidan kan man tänka sig att detta kan försvåra deras arbete så som media idag fungerar. Hade jag varit “Polisen” så hade jag nog velat kunna prata “ostört”, men biter mig själv i tungan när jag säger det, då jag själv är en gammal journalist.

 2. Nu gäller ju iofs pressmeddelandet Uppsala län, men i de län som redan idag använder Rakel finns det stora problem med ärligheten. Vi kan idag ringa in till LKC och fråga om en pågående händelse och få till svar att det är lugnt i länet, och de har ingen som helst information som är nyttig för media, fast vi redan finns på plats och står bredvid en större insats.

  Uppsala i sig har riktigt dåligt rykte när det gäller informationsbiten. Här har polisen ett flertal gånger blåljugit i telefon eller rent av lagt på luren när jag konfronterat dem med aktuell information.

  Vad gäller avlyssning så har det sagts från flera håll att Rakel är “knäckt” men än så länge har ingen kommit upp med något bevis för detta.

  • Tack Calle. Ja, jag förstod av tidigare kommentar att Rakel rullats ut successivt, och att turen kommer till Uppsala den 1 mars? Jag har inte valt att peta i mitt inlägg då era kommentarer ställer detta till rätta. Att LKC inte fungerar som källa, förvånar mig inte. Kanske därför många för länge sen slutat med den sk “Polisringningen”. Man kan tycka detta är mycket beklagligt. Jag sållar mig till den skaran. Men frågan är att “tillåta” (möjliggöra) avlyssning är rätt väg att gå för Polisen?
   Att man knäckt Rakel har jag också hört. Men heller inte sett bevis på. Vad jag kan förstå så har Wighs News, gjort det…?

   • Jag är högst tveksam till att Ulf Wigh skulle ha den utrustningen eller kunskapen.

    Jag skulle nog säga att om man i dagsläget ska avlyssna Rakel så krävs det att man gör ett intrång i systemet och identifierar sig som en användare som har rätt att lyssna/sända.

    Jag vill gärna lyssna, men jag vill inte begå ett brott när jag gör det.

 3. Det där kan du bättre än jag. Men Ulf menade att det inte skulle vara några problem när Rakel först nämndes för år sedan. Men – jo – med stor sannolikhet så bitar han nu i det sura äpplet. Tack för input.

 4. Nej, vi alla trodde nog att det skulle komma en lösning där vi kunde lyssna passivt eller få informationen på annat sätt.

  “Annat sätt” har ju löst sig på kontorstid i Sthlm, där finns ett par informatörer som informerar via rss-flöde och telefon när ngt händer. Problemet är väl att de gör valet om vad som är intressant, samt att de går hem vid 1700.

 5. En annan aspekt av Rakel är Sos Alarm och hur de hanterar tystnaden i etern. De utvecklade under 2009 en tjänst där man kunde köpa information om pågående räddningsuppdrag, till horribla priser. Jag ifrågasatte priset och fick till svar att utvecklingskostnaden för tjänsten var hög.

  Självklart så erbjöd jag mig att utveckla resten av tjänsten åt dem för en tiondel av priset, tyvärr fick jag inget svar 😉

  Mina tankar kring rakel finns här: http://cjl.se/?s=rakel

 6. Jodå, om jag vore polis skulle jag nog också vilja tala ostört. Men den möjligheten finns ju redan när det är nödvändigt, alla poliser har ju mobiler. Jag tror att det blir polisen som kanske får bita sig i tungan när Rakel utvärderas om ett antal år, avskärmningen från samhället är tvärt emot en modern kommunikationsstrategi.

 7. Som journalist på lokaltidning har jag suttit med polisradion i gång dygnet runt under ett par år. En bra källa till information för media men oerhört tydligt att det inte var ett arbetsredskap som fungerade för polisen. Så fort det handlade om information om enskilda personer eller info av mer känslig art går polisen över till att använda mobilnätet. Det gör att det blir ett extra arbetsmoment som tar extra tid för polisen. Med kommunikation över mobilnätet så går det inte heller göra utrop från en till många. Att hela tiden behöva köra med dubbla system som inte kan synkas tror jag ingen gillar vad det än handlar om.

  Jag vet inte heller vad våra lagar säger om att diskutera en persons gärningar i ett helt öppet nät som alla kan lyssna på. Kan det till och med vara ett olagligt beteende från polisens sida?

  Har många vänner inom polisen och en annan sida av myntet som jag förstår det är att Rakel fungerar oerhört bristfälligt. Skitdyrt att utveckla, dyra handenheter som inte fungerar, uselt ljud, halvknackig täckning etc. Vilket gör att många fortfarande använder mobilen som kommunikationsverktyg.

  • Tack Ola. Kul med alla dessa initierade kommentarer. Jag slickar i mig. Förstår att frågan har varit och fortfarande är en het potatis.

 8. […] Viktigaste journalistkällan borta när polisradion tystnar […]

 9. […] en utredning som nu är nedlagd. Och apropå polisen – Kristofer Björkman uppmärksammar den kommande polisradiotystnaden, som jag tycker att det är väldigt tyst om. Läs gärna kommentarerna till inlägget, och tyck […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: