I ett blogginlägg publicerad för någon vecka sen jämför Fredrik Wackå sex sociala mediesajter, varav fyra svenska. Och menar att det sociala pressrummet tog fart för cirka 2,5 år sedan, först i form av en social medierelease. Att de fortfarande är försvinnande få. Men att det åtminstone finns “så många att vi kan börja se mönster. ”
Ur det skrala utbudet har Fredrik valt ut Electrolux, Scania, BRIO och Configura från den svenska floran samt GM Europe och Ford från den internationella. Men refererar till några andra vid sidan om själva jämförelsen.
Av den lilla empiriska undersökningen och jämförelsen av rummen ifråga så konstaterar han att de flesta har en relativt rikt utbud av sociala funktioner men att de ofta saknar den sociala “attityden”. Fredrik skriver: “Företagen omfamnar den sociala webbens infrastruktur men inte nödvändigtvis dess attityd.”
Såvitt jag kan se och förstå så har Fredrik därmed förbisett de ca 1300 social media newsrooms som företgen skapat på Newsdesk. Varför då?
Pressrummen på Newsdesk uppfyller de flesta av de kriterier som Fredrik anser bör finnas för att klassas som ett “riktigt” social media newsroom. Plus några till som åtminstone jag anser gör de mer sociala och användbara än de Fredrik nämnt.
Fredrik specar följande kriterier för ett social media newsroom:
- Foton: Möjligheten för andra att använda och återpublicera fotografier på ett enkelt sätt. Typexemplet är ett konto på Flickr (men skulle kunna vara en annan tjänst eller t.o.m. egenutvecklat).
- Video: Som ovan, med YouTube som den vanligaste lösningen.
- Dela: Underlätta för läsare att dela med sig av länk eller innehåll till andra sajter.
- Kommentarer: Möjlighet för läsare att direkt kommentera nyheterna, eller skicka en trackback(?) från sin egen blogg.
- Mikroblogg: En frekvent, mycket informell insikt i vad som händer i företaget samt möjlighet att starta en dialog. Ingen hade det men det finns många företag som upptäckt mikrobloggen.
- Personlig: Någon form av känsla för människorna bakom företaget — en blogg, biografier, etc.
- Extra kontaktmöjligheter: Bortom mejl och telefon som IM, chat, Skype…
- RSS, prenumeration: Möjligheten att prenumerera på eller syndikera innehållet från mediesajten.
- Bevakning från medier/sociala medier: Produkt- eller företagsspecifik omvärldsbevakning, till exempel i form av länkar till vad andra skrivit.
- Länkar till bloggar/resurser: Poängen här är självklart att länkarna ska gå till intressanta röster utanför företaget.
- Creative Commons: Vanlig upphovsrätt är inte anpassad till den delande webben. Creative Commons gör det lätt att göra rätt för den som vill använda innehåll, och visar viss insikt från företagets sida.
Såvitt jag kan se så uppfyller pressrummen på Newsdesk alla kriterier utom mikroblogg- och extra kontakt-funktionerna.
Å andra sidan så har Newsdesk skapat följande mervärden som inte finns med i Fredriks lista, varav några kanske gör pressrummen mer sociala eller åtminstone mer användbara än referenserna ovan, medan andra även återfinns hos referenserna, men inte finns med i Fredriks check list:
- söka efter nyheter i alla pressrum (i själva verket nyheter från 7000 företag) på ett bräde baserat på fritext och eller kategorier.
- söka efter annan information som evenemang, bilder, videor, kontaktpersoner, dokument.
- releatera information till varandra
- spara alla sökningar som bevakningar som RSS och/eller e-post.
- dynamiska tags och tillhörande tag clouds
- dela med sig även som e-post
- söka i varje enskilt pressrum
- information knuten till stort distributionsnät – on demand
- bakomliggande system för att mäta trafik och användning
Ser man till antalet social media newsroom per capita så gör förmodligen detta Sverige till “social media newsroom”-tätaste landet i världen. Eller vad säger du, Fredrik? Hoppas du inte glömmer Newsdesk nästa gång.
Andra bloggar om: news, pr, pr2.0, commuication, social media, media, newsroom, pressroom, pressrelease
Filed under: Media, Multimedia News Release, New media, Newsroom, PR, PR 2.0, SMO, Social media, Social media newsrelease, Social media newsroom, web 2.0 | Tagged: commuication, Media, news, Newsroom, PR, PR2.0, pressrelease, pressroom, Social media |
[…] förrgår skrev jag inlägget: “1300 social media newsroom på Newsdesk“, där jag undrade varför Fredrik Wackå i sitt inlägg “6 sociala mediesajter […]
Du behöver inte ta illa upp för att ni inte var med. Ni var helt enkelt inte med på min radar.
Och det kommer ni inte att vara i fortsättningen heller – men det är ingen bedömning av era tjänster 🙂
Jag tycker helt enkelt att det är mycket intressantare med de initiativ som företag och organisationer gör på sin egen webbplats, och som de därmed inkluderar fullt ut med sin övriga webbkommunikation.
Det leder lite långt att förklara varje detalj i det intresset. Men i korta ordalag tycker jag att det är en god idé att använda webbens alla tjänster men alltid använda sin egen webbplats som huvudsaklig ingång till detta material.
För övrigt belyser din kompletterande lista med features just det som var min slutsats: Nästan allt du listar handlar om tekniken, inte attityden. Att söka och prenumerera är förstås bra men det har ingenting med ett socialt förhållningssätt att göra. Det närmaste listan kommer är att “dela med e-post” och det må vara socialt men är också exkluderande (bara de någon aktivt väljer att dela med sig till får mejlet).
Kanonbra grejer för ett newsroom alltså. Däremot inte för just den sociala dimensionen av det.
Tack för kommentar, Fredrik. Hade varit roligt om du också vill kommentera inlägget som publicerades efter detta: https://pr20.wordpress.com/2008/10/31/social-media-newsroom-pa-egen-eller-annans-webbplats/
[…] pressrummen på MyNewsdesk inte var sk “social media newsrooms”, med argumenten att de ska ju ligga på företagens egna sidor, och gjorda i WordPress eller liknande. Därom tvista fortfarande de lärda. Lyckligtvis har diskussionen har falnat till förmån för […]